Betűméret: A A A

Nagy érdeklődés mellett került megrendezésre a FIESZTA

2015. december 3-án immáron második alkalommal került megrendezésre az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Orvos-biológiai Szakosztályának utánpótlás gondozása keretében a Fiatal Egészségügyi Szervezők Találkozója (FIESZTA). A rendezvény házigazdája idén is a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kara volt.

Az előadássorozat keretében a hallgatóság az egészségügyi ellátás mindennapi gyakorlatának tükrében ismerhette meg az informatika szerepét és jelentőségét.

Dr. Vajer Péter a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) Alapellátási Igazgatóságának vezetője a háziorvosi ellátás kihívásait kiszolgáló informatikai megoldásokat ismertette. Dr. Rácz Jenő, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház igazgatója ugyanezt a témakört folytatta a szakellátás szemszögéből megvilágítva. Fajth Kornél az Országos Mentőszolgálat mentőtisztje a mentőszolgálat informatikai fejlesztéseit, megoldásait ismertette a hallgatósággal.

A szervezők a hagyományokhoz híven idén is felkértek a területen már aktívan dolgozó fiatalokat, hogy segítsék a hallgatókat, friss diplomásokat tanácsaikkal, tapasztalataikkal. Kalmár István (aki az SE-n végzett informatikus egészségügyi menedzser) kiemelte, hogy az egyetemi oktatáson elsajátított elméleti tudás megszerzése elengedhetetlen a munkaerő-piaci elhelyezkedés során, azonban a rengeteg lehetőség, amit a szakma kínál más és más gyakorlati tapasztalatot igényel. Szakmai gyakorlat megszerzéséig nagyon sok türelemre van szükség és megfelelő alázat is kell a munkáltatók felé. Fontosnak tartja viszont, hogy időnként megújuljon az ember munkahelyén vagy más munkahelyen, ugyanis ez a szakma dinamikusan fejlődik, új és új kihívásokkal kell szembenéznünk. Aki nem veszi fel a fejlődés ritmusát lemarad. Élni kell a lehetőségekkel, ha van rá módunk, merjünk „megújulni”!

Lakatos Csenge (egészségügyi szervező) szerint nem mindig könnyű kilépni a nagyvilágba, elkezdeni a munkát, azonban gyorsan meg lehet találni az egyéni utunkat. Az adódó lehetőségeket esetenként nehéz lehet felismerni, de ha sikerül, akkor már csak élni kell velük és nincs más dolgunk, mint nagy lendülettel és lelkesedéssel belevágni minden újba és ismeretlenbe. Nagyon sok kaland, új ismeret, rengeteg információ zúdul ilyenkor az emberre, de fontos, hogy semmi ne szegje a kedvünket, mert változtatásra mindig van lehetőség, csak bátorság kell hozzá.

A rendezvényen az Egyetem együttműködő partnerének, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének képviseletében Horváth Ádám oktatási igazgató világított rá, hogy az informatikai képzések, és az egyre nagyobb számban megjelenő határterületek, mint az egészségügyi informatika is milyen jelentős gazdasági potenciállal bírnak, és hogy az ország összességében több tízezer új informatikai szakembernek lenne képes munkát adni. Kiemelte, hogy az egyes informatikai részterületek – például a programozás, szoftverfejlesztés – képzésének fejlesztésére kellene koncentrálni a jövőben. Az oktatás és életpálya szekcióban Turcsányi Katalin a Pécsi Tudományegyetem zalaegerszegi képzési helyén található Egészség-gazdaságtani és Egészségügyi Szervező Tanszékének tanársegédje mutatta be az egészségügyiszervező-képzés helyi eredményeit és tapasztalatait. Az Semmelweis Egyetem részéről Dombai Péter ügyvivő szakértő ismertette a Digitális Egésztudományi Intézet képzési rendszerét és annak fejlesztési lehetőségeit.

A FIESZTA keretében idén is lehetőség volt több témában pályázni. A verseny díjazottjai előadták pályaművüket és Dr. Surján Györgytől az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Orvos-biológiai Szakosztályának alelnökétől vehették át díjaikat. (A nyertesek névsora az obsz.njszt.hu/fieszta2015 címen elérhető).

A rendezvény zárásaként ismét lehetőség volt a piacon tevékenykedő cégek képviselőivel gyakorlati helyekről, szakdolgozati és munkalehetőségekről beszélgetni.

A szervezők a rendezvény zárásakor biztosítottak mindenkit arról, hogy 2016-ban is lesz FIESZTA! 

A beszámolót írta: Remete S. Gergő egészségügyi informatikus menedzser, a rendezvény szervezője.

Kategória: DEI Hírek | A közvetlen link.