Betűméret: A A A

STIPnet vizsgálat

Ez a vizsgálat egy nagy, együttműködésen alapuló vizsgálat, amely Európa számos városában több helyszínen kerül elvégzésre. Célja a HIV és a szexuális úton terjedő betegségek megértése Európában, a szexuális egészségügyi ellátás fejlesztése és új megelőzés módszerek kidolgozása.

A vizsgálattal a HIV és egyéb szexuális úton terjedő betegségek terjedését akarjuk jobban megérteni. Számos betegség terjedhet nemi érintkezés útján, többek között a szifilisz, a kankó, chlamydia és hepatitisz. A legtöbb ilyen betegség gyógyítható (a HIV kivételével), azonban súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, ha nem diagnosztizálják időben. Továbbá számos betegség sok antibiotikummal szemben ellenállóvá vált, így ezeknek a betegségeknek a kezelése nehézségekbe ütközhet. Ezért szeretnénk meghatározni, hogy az emberek milyen gyakran vannak kitéve annak, hogy a szexuális úton terjedő fertőzéseket kapjanak el. 

Ha részt vesz a vizsgálatban, akkor egy éven keresztül, három havonta végzünk HIV-, szifilisz- és hepatitis A-, B-, és C-szűrést (vérből), illetve gonorrhoea, Chlamydia és Mycoplasma-szűrést a húgycsőből, a fenékből és a torokból – a résztvevő számára teljesen ingyen. Természetesen pozitív eredmény esetén a kezelést is mi végezzük.

A vizsgálatban bárki részt vehet, aki:

  • férfi nemű (születéskor, vagy választottan, vagy interszexuális)
  • HIV-negatív
  • 18-55 év közötti
  • a vizsgálatba lépés előtt 24 héttel volt rizikós szexuális aktusa férfival, vagy diagnosztizálták nemi betegséggel

A vizsgálat magyarországi felelősei és végrehajtói Dr. Tamási Béla (06-20-666-3528) és Dr. Kovács Anikó. Bővebb felvilágosításért látogassák meg a http://stipnet.eu/study oldalt, olvassák át az alábbi betegtájékoztatót, vagy időpont-egyeztetésért hívják Dr. Tamási Bélát hétköznap délután 12 és 15 óra között. Időpontot e-mailben vagy smsben nem tudunk biztosítani, ezért megértésüket köszönjük.