Betűméret: A A A

STIPnet vizsgálat

A STIPnet vizsgálat egy olyan nagyszabású, együttműködésen alapuló vizsgálat, amely Európa számos városában több helyszínen kerül elvégzésre. Célja a HIV és a szexuális úton terjedő betegségek közelebbi megértése, a szexuális egészségügyi ellátás fejlesztése és új megelőzési módszerek kidolgozása.

Számos betegség terjedhet nemi érintkezés útján, többek között a szifilisz, a kankó, chlamydia és hepatitisz. A legtöbb ilyen betegség gyógyítható (a HIV kivételével), azonban súlyos egészségügyi problémákat okozhat, ha nem kerülnek időben diagnosztizálásra. Emellett ismert, hogy egyes betegségek több antibiotikummal szemben is ellenállóvá váltak, s ennek következtében kezelésük számos nehézségbe ütközhet.
Egyik kiemelt célunk annak meghatározása, milyen gyakran vannak kitéve az emberek szexuális úton terjedő fertőzéseknek.

Amennyiben valaki részt vesz a vizsgálatban, úgy egy éven keresztülhárom havonta végzünk HIV-, szifilisz- és hepatitis A-, B-, és C-szűrést (vérből), illetve gonorrhoea, Chlamydia és Mycoplasma-szűrést a húgycsőből, a fenékből és a torokból – a résztvevő számára teljesen ingyen. Természetesen pozitív eredmény esetén a kezelést is mi végezzük.

A vizsgálatban bárki részt vehet, aki:

  • férfi nemű (születéskor, vagy választottan, vagy interszexuális)
  • HIV-negatív
  • 18-55 év közötti
  • a vizsgálatba lépés előtt 24 héttel volt rizikós szexuális aktusa férfival, vagy diagnosztizálták nemi betegséggel

A vizsgálat magyarországi felelősei és végrehajtói: Dr. Tamási Béla és Dr. Kovács Anikó.

Bővebb felvilágosításért kérjük, látogassák meg a http://stipnet.eu/study oldalt, valamint olvassák át az alábbi betegtájékoztatót.

Időpont egyeztetés: Dr. Tamási Béla (06-20-666-3528), hétköznap du. 12 és 15 óra között.
Időpontot e-mailben vagy sms-ben nem tudunk biztosítani, ezért megértésüket kérjük.

STIPnet vizsgálat – Letölthető betegtájékoztató