Betűméret: A A A

Bőrbeszéd kutatás

Tájékoztató a Bőrbeszéd kutatásról

Tisztelt Érdeklődő, Résztvevő!

Hoffmann Sára Borbála, a Károli Gáspár Református Egyetem másodéves mesterszakos pszichológus hallgatója vagyok. Egyetemi keretek között zajló tudományos kutatásban való részvételre kérem Önt, amelynek témája a bőr pszichológiai érintettsége. A kutatás fókuszában az atópiás ekcémával élő felnőttek kötődése és érzelemszabályozása áll. A kutatást Dr. Szili Ilona, egyetemi docens, pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus és Molnár Emese, egyetemi tanársegéd, klinikai szakpszichológus, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus, Fókuszolás-orientált terapeuta és Prof. Dr. Sárdy Miklós bőrgyógyász, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatójának vezetésével végzem.

Amennyiben ön atópiás ekcémával élő felnőtt, aki megfordul a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának atópiás és ambuláns osztályán, annyiban számítok az Ön együttműködésére. 2019 januárjától egészen 2019 júniusáig folytatom a kutatásomat, amelynek anyagát papír alapon szeretném Önökhöz eljuttatni. A kérdőív rendelkezésükre áll a klinikán, illetve ugyanott rendszeresen én is jelen leszek és fogom az érdeklődőket keresni. Amennyiben arra van igény, személyes egyeztetésre is van lehetőség a lentebb is megtalálható telefonszámon (0670/524-3595) és email címen (hoffmannsara[kukac]outlook.com). Előre is köszönöm a segítségüket, az érdeklődésüket és a részvételüket!

Kutatásban való részvétel:

A kutatásban való részvétel teljes mértékben önkéntes, ezért részvételi szándékát bármikor indoklás nélkül megtagadhatja mindenfajta hátrányos következmény nélkül. Ugyanakkor kérem, hogy amennyiben részt vesz, az adatok értékelhetősége miatt minden kérdésre válaszoljon, amelyben a kérdőív összeállítása is fogja Önt segíteni.

A kutatásban való részvétel egy papír-alapú tesztcsomag kitöltését jelenti, amelynek kitöltése körülbelül 1 órát vesz igénybe, és semmilyen további elköteleződést nem igényel.

A tesztcsomagban a következő önkitöltős kérdőívek szerepelnek:

  • Kötődési Stílus Kérdőív magyar változata (ASQ-H) (Attachement Style Questionnaire (ASQ), Freeney, Noller & Nahrahan, 1994) (Hámori, Dankháziné, Horváth-Szabó, Martos, Kézdy & Urbán; 2016),
  • Érzelemszabályozási Nehézségek Kérdőív (Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Gratz és Roemer, 2004) (Magyar változat: Kökönyei Gy., 2008),
  • Rathus-féle Asszertivitás Kérdőív (Rathus AA, 1973) (Ford: Perczel Forintos D., 1994),
  • Düh és Harag Kifejezési Mód Skála (Anger Expression Scale (AES), Spielberger CD, 1985) (Ford: Oláh A., 1987)
  • Betegségteher Index (Illness Intrusiveness Ratings Scale (IIRS), Devins GM, 1993) (Ford: Novák M., 2004)

A kutatás célja annak feltárása, hogy az atópiás ekcémával élők csoportjában megragadható-e különbség a kötődés és az érzelemszabályozás terén a velük összemért, nem atópiás kontroll csoporthoz képest. A gyűjtött adatokon végzett elemzésekről írásbeli beszámolót készítek mesterszakos szakdolgozat formájában.

Etikai szempontok, adatkezelés:

A vizsgálatban részt vevő személyek bizalmukkal segítik a kutatói munkánkat, hozzájárulnak az atópiás ekcémával élő betegek klinikai- és egészségpszichológiai szempontú mélyebb megértéséhez, ugyanakkor elfogadják, hogy személyes eredményeikről nem áll módunkban visszajelzést adni. A kutatásban való részvételért anyagi ellenszolgáltatást nem nyújtunk. Ennek egyik oka, hogy az adatok anonim formában kerülnek feldolgozásra, a másik pedig, hogy hallgatóként erre van jogosultságom.

Pszichológia szakos hallgatóként magamra nézve kötelező érvényűnek tekintem a Magyar Pszichológiai Társaság – Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete által 2004-ben elfogadott Pszichológusok Szakmai Etikai Kódexe követelményeit és vállalom, hogy a kutatás során mindvégig ezek figyelembevételével járok el.

A kutatás során gyűjtött személyes információt a személyes adatok védelmét szabályozó 2011. évi CXII. törvény előírásait és a Magyar Pszichológiai Társaság – Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete által 2004-ben elfogadott Pszichológusok Szakmai Etikai Kódex elveit figyelembe véve és betartva kezelem. Az adatok kezelése ún. pszeudonim módon fog történni, ami azt jelenti, hogy a válaszlapok alapján a vizsgálatvezetők számára a kitöltők átmenetileg beazonosíthatók lesznek, azonban az adatok tárolása során a résztvevők személyazonossága nem fog szerepelni adataik mellett, csupán egy választott kódszám. Ezzel az adatok anonimizált tárolása biztosított a kitöltők számára, amely érvényes marad a későbbiekben az adatok elemzésére és az összesített eredmények közlésére is.

Amennyiben a vizsgálattal kapcsolatban kérdése van, kérem, bizalommal forduljon hozzám, a kutatást végző hallgatóhoz vagy a munkámat felügyelő egyetemi oktatók valamelyikéhez.

A vizsgálatban való részvételét és bizalmát köszönöm!

Tisztelettel:

Hoffmann Sára Borbála

 

Elérhetőségek:

Hoffmann Sára Borbála

Tel. 0670/524-3595

Email: hoffmannsara[kukac]outlook.com

 

Molnár Emese, egyetemi tanársegéd, szakpszichológus

Klinikai Pszichológiai Tanszék

Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézet

1037 Budapest, Bécsi út 324. V. ép.
Tel: 06 (1)/43-02-349 0670/33-64-605,

E-mail: msemolnar[kukac]gmail.com, molnar.emese[kukac]kre.hu

 

Prof. Dr. Sárdy Miklós, igazgató, egyetemi tanár

Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika

Semmelweis Egyetem

1085 Budapest, Mária u. 41.

Email: titkarsag.bor[kukac]med.semmelweis-univ.hu

 

———————————————————————————————————————————–

Szakmai utam

2012 nyara és 2015 nyara között az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium aktív tagja voltam.

2015 januárjában szociológia alapszakos szakelőadó diplomát szereztem az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen.

2015 ősze és 2017 ősze között a Testidő testtudati és önismereti tréning aktív segítője voltam.

2016-ban viselkedéselemző alapszakos diplomát szereztem a Károli Gáspár Református Egyetemen.

2018-ban a szakdolgozati munka kivételével a Károli Gáspár Református Egyetemen abszolváltam pszichológia mesterszakos tanulmányaimat is. Szakdolgozati munkám alapját jelen kutatás adja, amihez kérem a kitöltők segítségét. A diplomám megvédése után a munkám tartalmi összefoglalóját és/vagy a teljes szakdolgozatomat az érdeklődők ezen az oldalon olvashatják. Köszönöm a türelmet!

 

 

Ajánló az érdeklődők számára a bőr lelki összefüggéseinek témájáról:

CIKK: http://semmelweis.hu/mediasarok/2018/08/06/a-tartos-stressz-es-az-onertekelesi-zavar-is-kivalthat-borpanaszokat/

RÁDIÓ-INTERJÚ: http://semmelweis.hu/borklinika/2018/08/28/erd-fm-prof-dr-sardy-miklos-a-borbetegsegek-es-a-lelki-egyensuly-kapcsolata/

TV-ADÁS RÉSZLET: http://semmelweis.hu/borklinika/2018/08/13/rtl-klub-hirado-a-borbetegsegek-lelki-okairol/

TV-INTERJÚ: http://semmelweis.hu/borklinika/2018/08/13/m1-ma-este-a-lelki-tenyezok-es-a-borproblemak-osszefuggesei/

VIDEO-RIPORT: http://semmelweis.hu/borklinika/2018/07/05/egy-nap-a-klinikan-dr-sardy-miklos-professzorral/

 

A kitöltésre jelentkezőket nagy szeretettel várom!

Szakmai munkám, vagyis a betegség minél komplexebb megértésének támogatását előre is köszönöm!

 

A kérdőív IDE kattintva letölthető!