Betűméret: A A A

BőrŐrök védelmében a fiatalok

A fiatalkorúak bőrápolást illető tájékozatlansága, a bőrrákok egyre gyakoribbá válása, a tetoválás és a piercing kritikátlan terjedése, ezek szövődményeinek nem-ismerete, valamint az elmúlt években a fiatal nemibetegek arányának növekedése is alátámasztotta azt az igényt, hogy szükséges a fiatalok bőrgyógyászati ismereteinek bővítése, szexuális felvilágosítása, megóvása a környezeti ártalmaktól, bőrkárosító divatirányzatoktól, valamint a nemi fertőzésektől. Ezért egy nagy népszerűségnek örvendő, a bőr- és nemigyógyászat bizonyos, a fiatalokat közvetlenül érintő témáit felölelő tájékoztató előadás sorozatot indít Klinikánk Prof. Dr. Sárdy Miklós kezdeményezésére. A 2017. évi Kutatók Éjszakája rendezvényhez idén először csatlakozott a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, ahol nagy sikerrel tartottak fiatal szakorvosaink tájékoztató előadásokat.  Mindez alátámasztja azt az igényt, hogy szükség van a 10-20 év közötti fiatalok felvilágosítására.

  1. novemberében Klinikánkon megalakult a BőrŐrök csapata s ezzel elindítja egészségprogramját.

BőrŐrök:        Prof. Dr. Sárdy Miklós, igazgató, ötletgazda

                        Dr. Kuroli Enikő, bőrpatológus

                        Dr. Kovács Anikó, bőrgyógyász szakorvos

                        Bencés Ilona, klinikai vezető ápoló

                        Dr. Hodossy-Virágh Andor, bőrgyógyász rezidens

                        Dr. Tamási Béla, bőrgyógyász szakorvos

Elsősorban Budapest VIII. és IX. kerületei középiskoláinak diákjait hívjuk és várjuk kísérő tanáraikkal együtt 2018 I. félévében a következő alkalmakra:

január 19. (péntek)

február 16. (péntek)

március 9. és 10. (péntek és szombat-munkanap)

április 20. (péntek)

május 11. (péntek)

 

Regisztrációt folyamatosan fogadunk a http://bit.ly/bororok oldalon.

Az előadások helyszíne: a Bőrklinika udvari tanterme (kb. 200 fős befogadó képességgel).

 

Az egészségprogram főbb témakörei: fényvédelem, anyajegyek, bőrrákok, tetoválás és testékszerek, bőrhigiénia, szexuális úton terjedő betegségek, arcápolás. A programsorozat várhatóan folytatódik majd. Részvétel minden diák és tanár számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, a hely biztosításának érdekében.

 

Előadóink:

 

Dr. Kuroli Enikő, patológus

„Fényvédelem, anyajegyek, melanoma”   

Az előadás a napsugárzás káros hatásairól (mit is tehetünk, ha “tüzesen süt le a nyári nap sugára”?), különböző bőrtípusokról, anyajegyekről, a bőr rosszindulatú, festékes daganatáról, a melanomáról, valamint a szolárium káros hatásairól szól, sok képpel, ábrával illusztrálva, érdekesen, humorosan.

 

 

 

 

Dr. Kovács Anikó, klinikai szakorvos

„Bosszantó piros pöttyök”

Az előadásban a serdülőket leggyakrabban érintő bőrbetegségről, az aknéről lesz szó.  A helyes otthoni arcápolás, a kozmetikai kezelési lehetőségek mellett a bőrgyógyászhoz fordulás indikációit is megvitatjuk.  Emellett a szőrtelenítés lehetőségeiről, mellékhatásairól esik szó. 

 

 

 

Bencés Ilona, klinikai vezető ápoló, Astellas-díjas, diplomás ápoló

„ Turmix – egészségnevelés élvezetesen”

Előadásomban mindennapi tevékenységek egészséggel-betegséggel összefüggő vonatkozásait mutatom be, tudományos tényekkel alátámasztva.  Pl: Hogyan terjednek a fertőzések tüsszentéssel és érintéssel?  Hogyan mossunk helyesen kezet? Milyen mindennapi dolgok gyorsítják az öregedést? Mi történik, ha keveset alszunk? Mit kezdjünk az izzadással? stb.

 

 

 

 

Dr. Hodossy-Virágh Andor, rezidens

„Ékszer – ésszel”

Az előadásban a tetoválások és testékszerek díszítő célját tönkretevő, ritka, de egyre gyakoribbá váló szövődményeiről lesz szó, kiemelve, hogy ki az, akinek nem tanácsos a bőrét ily módon ékesítenie.

 

 

 

 

Dr. Tamási Béla, klinikai szakorvos, az Országos STD Centrum és Diagnosztikai Központ helyettes vezetője

„Te és a szexuális úton terjedő fertőzések: hogyan állj nyerésre?”

Szifilisz, herpesz, HPV, tripper, HIV?

Minden, amit tudni akartál a szexuális úton terjedő fertőzésekről: tünetek, megelőzés, hogyan terjednek és hogyan nem. Tabuk és prédikációk nélkül.

 

 

Támogatóink: 

 

 

 

Kategória: Hírek | A közvetlen link.