2017. augusztus 25-én a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján a ”Dr. Földvári Ferenc Alapítvány”kuratóriuma, az Alapítvány díjazottjai, a Klinika munkatársai Dr. Földvári Ferenc, professzor születésnapján ünnepséget tartott. Az Alapítvány díját idén Dr. Medvecz Márta, Ph.D., egyetemi adjunktus, bőrgyógyász és genetikus szakorvos vette át.

Az 1981-ben alapított Alapítvány Dr. Földvári Ferenc professzornak állít emléket, aki 1946-tól 1967-ig vezette az Intézetet, valamint az általa 1952-ben alapított Országos Bőr Nemikórtani Intézetet is. Munkássága idejében kétszer kellett újjáépíteni a Klinikát, a II. Világháború ás az 1956-os forradalom után.

A nemzetközi hírű kiváló tudós, számos kiemelkedő tudományos eredménye közül a nemi betegségek diagnosztikája (kiemelve a connatalis syphilis), a pemphigus csoport diagnózisa és kezelése, valamint a szteroid és a gamma globulin terápia bevezetése emelhető ki. Betegek nagy számát gyógyította, a bőrgyógyászati szakmára számos orvos generációt nevelt ki. Privát életében három dolgot tartott lényegesnek: a család, az egészség és mindenek felül a tiszta lelkiismeret.

1981-1993-ig, majd 2005-től ismételten működő Alapítvány célja a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika fiatal szakorvosainak díjazása. Az évente kiadott díjat a tanszékvezető javaslatára, a Kuratórium döntése alapján, a díjra érdemes orvos, a névadó születésnapján, augusztus 25-én kapja meg.

Az ünnepségen az Alapítvány képviselője – Prof Dr. Temesvári Erzsébet- méltatta Földvári professzor munkásságát, ismertette a díj megítélésének szempontjait, továbbá ennek megfelelően az idei díjazott érdemeit. Emlékeztette a kollégákat az évforduló jelentőségére, a kimagasló emberekre való emlékezés mindenkori aktualitására.

2017. augusztus 28.

Cikket írta: Prof. Temesvári Erzsébet