Semmelweis Nap alkalmából, július 1-én a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen Dr. Kárpáti Sarolta, egyetemi tanár, a Klinika előző igazgatója Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztertől és Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkártól vette át a Semmelweis-díjat. Az állami kitüntetéshez ezúton is gratulálunk!

Dr. Soós Gyöngyvér, egyetemi tanár, klinikai szakgyógyszerészünk is elnyerte ezt a díjat 2013-ban, bioetikai és iskolateremtő tevékenysége, kiterjedt és magas színvonalú oktatói, kutatói és betegellátó munkája elismeréseként.

Így Klinikánkon már 2 professzornő is rendelkezik e magas rangú kitüntetéssel, a Semmelweis szoborral.  

Dr. Kárpáti Sarolta a Budapesti Orvostudományi Egyetemen (Semmelweis Egyetem) végzett tanulmányai után a Heim Pál Gyermekkórház Bőrgyógyászati Osztályán kezdte orvosi munkáját Török Eva professzor asszony mellett, ahol számos autoimmun hólyagos gyermekbeteggel foglalkozott.

Varsóban, a Bőrklinikán (Stephania Jablonska), majd Bécsben az Allgemeines Krankenhaus Bőrgyógyászati Klinikáján (Georg Stingl) tanulta meg azokat a laboratóriumi módszereket, melyekkel új megfigyeléseket tett a gyermekkórházban, és eredményeivel Humboldt ösztöndíjat (Otto Braun- Falco, Thomas Krieg, Ludwig Maximilian Universitát, München), majd Fogarthy ösztöndíjat nyert (Stephen Katz, John Stanley, National Institute of Health, Dermatology Branch). Németországban az immunelektronmikroszkópos technikával, az USA-ban a molekuláris medicina módszereivel kutat tovább.

Hazatérve Horváth Attila professzor úr hívja meg az Országos Bőr-és Nemikórtani lntézetbe (OBNI) tudományos főmunkatársnak, majd a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán egyetemi docens, majd egyetemi tanár, 2004-től a Klinika tanszékvezető egyetemi tanára. 1995-tól az MTA doktora, 2009-től a Német Tudományos Akadémia, a Leopoldina tagja.

Fontosabb tudományos eredményei elsősorban 3 fő területen, az autoimmun hólyagos kórképekben, az örökletes bőrbetegségekben, és a molekuláris genetika területen születtek.

Az OBNI bezárást követően kialakítja és működteti az Országos STD Központot az SE Bőrklinikáján. Az itt zajló munkába civil szervezeteket és önkéntes munkaerőt is bevon. Asszisztensi tankönyvet szerkesztett és hozzá a Klinikán online oktatást indított a 15 éve inaktív bőrgyógyászati és venerológiai nővér- és szakasszisztens képzés fellendítésére az országban, melyben több mint 200 nővér és asszisztens vett részt: a gondozónői feladatok ellátásához szükséges regionális gyakorlati képzés megszervezésével.

A Bőrgyógyászat és Nemibetegségek Szakmai Kollégiumának tagozati elnöke, a Nemzeti AIDS Munkabizottság tagja, az MTA Infektológiai Munkacsoportjának vezetője.

Megalakítja a Doktori Iskolában az önálló Bőrgyógyászati és Venerológiai Ph.D. programot. 14 Ph.D. fokozatszerzőnek volt a vezetője, 3 hallgatója Ph.D. védés előtt áll. Munkatársai közül 3 habilitáltak, 1 fő nagydoktori fokozatot szerzett.

A Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára majd elnöke, az Európai Bőrgyógyászati Kutatótársaság (ESDR) és az Európai Bőrgyógyászati es Venerológiai Akadémia (EADV) vezetőségi és csúcsvezetőségi tagja, 2009-ben a Semmelweis Egyetemen megrendezett ESDR évi Nagygyűlésének elnöke. 2014-ben elnyeri az EADV „Scienitific Achievement Award” – díjat, ugyanezen évben az International League of Dermatological Societies-díjattudományos, publikációs, valamint a magyar es nemzetközi vonalon kifejtett oktatási munkájáért kapta.

 

2017. július 11.