Az okostelefonokra számtalan hasznos alkalmazás tölthető le a céges értekezletek halálos unalmától milliókat megmenekítő Candy Crush Sagán túl is. Főleg az egészségmegőrzési célú appoknak van nagy keletjük, viszont most kiderült (mármint akinek eddig nem lett volna nyilvánvaló), hogy érdemes odafigyelni, mennyire bízunk meg egy kétdolláros programban.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) megállapította, hogy a MelApp és a MoleDetective nevű alkalmazások annak ellenére sem képesek a melanoma tüneteinek megállapítására, hogy nagyon tudományosnak látszó képi eszközökkel analizálják az okostelefonnal lefényképezett anyajegyeket. Az alkalmazások három kategóriába sorolták az anyajegyeket a veszélyességük szerint, azonban a vizsgálat megállapította, hogy semmilyen, kézzelfogható orvosi algoritmus nem volt a háttérben, annak ellenére, hogy mindkét fejlesztőcsapat ezt állította a reklámokban. A MelApp marketinganyagában például az volt, hogy „a háttlérben szofisztikált, szabadalmazott és a legfrissebb tudományos módszereket felhasználó matematikai algoritmusokat” használtak, de persze nem. És hát ez baj, mert ha valaki egy fals negatívokat dobáló appra bízza az egészségét, az csúnyán megjárhatja a melanomával, például meg is halhat.

Az FTC annyira megállapította, hogy a két alkalmazás bóvli, hogy egyrészt megtiltotta a fejlesztőknek, hogy a továbbiakban a megtévesztésre alkalmas kijelentéseket tegyenek, másrészt 18 ezer dolláros, vagyis 4,8 millió forintos bírságot kiszabott rájuk. Bár ahogy hazánkban sem tűnnek el a hasonló cégek csak azért, mert hasonlóan durva büntetést szab ki rájuk valamelyik erre kitalált szervezet, azért van tanulság: ne higgyen egy kétdolláros telefonos alkalmazásnak, ha az élete múlhat rajta. Inkább menjen el orvoshoz.

Forrás: index.hu (http://index.hu/tudomany/altudomany/2015/02/25/hazudnak_a_melanomaszuro_appok/)