Betűméret: A A A

Fényvédelem napja

A Semmelweis Egyetem Bőrklinikájának 125. éves fennállását egy több állomásból álló előadás sorozattal is megünnepeljük. Ennek első állomása volt 2018. április 6-án megrendezett Fényvédelem Nap, amelynek a házigazdája Prof. Dr. Wikonkál Norbert volt. Az esemény aktualitását az adja, hogy a bőrgyógyászati rosszindulatú daganatok száma az utóbbi 10 évben megduplázódott, a Bőrklinika profiljában ezen páciensek ellátása mind jelentősebb szerepet tölt be.
Az előadások érdeklődő laikusoknak, pácienseknek és egészségügyi szakembereknek is tartogattak hasznos információkat. Közel 100 résztvevő előtt esett szó a magyarországi UV terhelési adatokról, az ehhez kapcsolódó megbetegedésekről, ezek gyakoriságának az emelkedéséről. Elhangzott előadás a szolárium használatának káros aspektusairól, de az érdeklődők külön részben a D-vitamin élettani hatásairól és a pótlás fontosságáról is hasznos információkat kaptak.
Az esemény főszponzoraként a fényvédőket gyártó és forgalmazó Bioderma, Eucerin és La Roche Posay cégek termékmintákkal is kedveskedtek a megjelenteknek.

A rendezvényen készült fotók elérhetők itt

 

A rendezvény az ultraibolya sugárzás fizikai-meterologóiai, népegészségügyi, bőrgyógyászati-onkológai hatásainak a témájában kerül megrendezésre, egészségügyi szakemberektől a laikusokig egyaránt közérthető, ismeretterjesztő formában. Külön szó esik a fényvédelemről, a D-vitamin élettani hatásairól és a szoláriumok egészségügyi kockázatairól.

Fenti témákban előadók a szakterületük elismert szakemberei, akik a mindennapi munkájuk során szerzett tapasztalataikat ültetik át a napi életvitel számára  is használható tudássá. Kiemelt jelentőséget ad a rendezvénynek az a megfigyelés, hogy a környezetünk drámai módon változik, és ezzel bizonyosan összegű módon az orvosi gyakorlatban a bőrtumorok gyakoriságának jelentős növekedését észleljük.

Előadások:

  • Tóth Zoltán (Országos Meteorológiai Szolgálat): Szoláris UV sugárzás és klímaváltozás
  • Páldy Anna (Országos Közegészségügyi Intézet): A napsugárzás környezet-egészségügyi szemmel
  • Dr. Holló Péter: Személyre szabott fényvédelem (Bioderma szponzorált előadás)
  • Prof. Dr. Wikonkál Norbert: Az UV-sugárzás ártalmai a bőrgyógyászati és onkológiai praxisban
  • Bakos József (Országos Közegészségügyi Intézet): Napozás, szoláriumozás és D-vitamin ellátottság
  • Antal László (MTA Szociológiai Intézet): A Napról kialakított elképzelések változása a modern társadalmakban
  • Takács István (Semmelweis Egyetem, ÁOK, I. Belgyógyászati Klinika): A Napfény vitamin
  • Dr. Lőrincz Kende Kálmán: Bőrgyógyászati fototerápia

 

Az előadás napja: 2018. április 6. 10:00-14:00

⇒ REGISZTRÁCIÓ ⇐

 

A rendezvény támogatói:

     

A program szervezője: 

Prof. Dr. Wikonkál Norbert
egyetemi tanár, onkológus