Betűméret: A A A

Emberi jogi felelős

Madarász Mária
lorp.budapestATgmail.com

Madarász Mária vagyok, az ÁOK harmadéves hallgatója, 2016 őszétől a BOE aktív tagja, számos prevenciós órát tartottam már, és részt vettem a II. Egészségverseny szervezésében is. Az Emberi Jogi szekció munkájába tavasszal kapcsolódtam be, a Magyarországon 2017 szeptemberében először megrendezett Human Rights Taining szervezői csapatának tagja, s a tréning részvevője voltam. E tréning után erősödött meg bennem az elhatározás, hogy megpályázzam az Emberi Jogi Szekció felelősi pozícióját.

A terveim szerteágazóak, mégis 3 dolgot emelnék ki közülük:

Az első és legfontosabb, hogy szeretném, ha a BOE a rendkívül fontos, s az Egyesület alap pillérének számító prevenciós tevékenység mellett a hallgatók felé is tudna fordulni, nekik is kínálna olyan programokat, amelyek nem csak szakmailag, de az élet egyéb területein is fontosak lehetnek. Ennek első lépése a rendszeres önvédelmi oktatás bevezetése az egyetemen. Emellett a jövő félévtől kerekasztal-beszélgetés sorozat kerül megrendezésre olyan érzékeny témákban, amelyekről ugyan hallunk egy-két mondatot az egyetemen, azonban a kurrikulumban elvétve szerepel olyan tárgy, amelyen ezekről hosszabban és nyíltan tudnánk beszélgetni. Ezen témák közé tartozik a nemi erőszak, a gyermekjogok, s a szívemhez legközelebb álló: az orvosok és orvostanhallgatók mentális egészsége. A beszélgetések célja a tájékoztatás, a figyelemfelkeltés és a hallgatók érzékenyítése ezen témák iránt, hogy ha majd a praxisuk során találkoznak egy érintettel, tudják, hogyan ismerjék fel és kezeljék a szituációt, s hogy ők, mint orvosok mit tudnak tenni.

A második a szekció karitatív tevékenységének kiterjesztése. Nem csupán télen, karácsony előtt van szükség a rászorulók támogatására, de az egész év során is. Az anyagi és tárgyi támogatás mellett úgy gondolom, hogy a személyes kontaktus rendkívül fontos, ezért a terveink között szerepel például gyermekotthonok rendszeres látogatása.

A harmadik pont a szekció saját prevenciós tevékenységének kiépítése. Az Emberi Jogi témák között is akadnak olyanok, amelyekről érdemes lenne beszélni a középiskolásoknak, felhívni a figyelmüket az esetleg rejtettebb, kevésbé nyilvánvaló, de annál fontosabb problémákra, mint a mentális egészség és az alapvető emberi jogok. Erre a pszichológus hallgatók által szervezett Mind the Mind kampány egy jó példa, amely kezdeményezéshez orvostanhallgatók is csatlakozhatnak. Ha utóbbival kapcsolatban kérdésetek van, keressétek a szekció Mental Health koordinátorát, Bara Évit.

Mindezek mellett továbbra is szeretettel várunk titeket a havonta több alkalommal is, a Szinapszis közreműködésével megrendezésre kerülő filmklubjainkra. Az ezzel kapcsolatos kérdésekkel Illés Katát bombázzátok.

Ha úgy érzitek, van egy olyan ötletetek, amit az Emberi Jogi Szekción keresztül meg tudnátok valósítani, bekapcsolódnátok bármelyik programunk szervezésébe, vagy csak további kérdésetek van a programokkal és a terveinkkel kapcsolatban, keressetek bátran Facebookon és várom leveleiteket a lorp.boeATgmail.com e-mail címre is.

Ha szeretnétek rendszeresen tájékozódni a szekció által szervezett programokról, figyeljétek a minden héten pénteken érkező hírlevelet (WARNING!, lehet, hogy a spambe érkezik!), vagy lépjetek be a szekció facebook csoportjába