Betűméret: A A A

Rólunk

BOE logóA Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE, BMSA – Budapest Medical Students’ Association) non-profit, közhasznú egyesület. Az országos egyesület a hazai hallgatói szakmai szervezetek közül a legnagyobb, országosan mintegy 1000 orvostanhallgatót, leendő orvost tömörít, ebből a BOE tagjai immár több mint 500 főt számlálnak. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete a Semmelweis Egyetemen működő legnagyobb civil szervezet.

Teljes jogú tagja az Orvostanhallgató Szervezetek Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Medical Students’ Associations – IFMSA), mely 1951-ben alakult, ma pedig több mint 110 tagországgal a világ egyik legnagyobb és legrégebbi ifjúsági szervezete. Az IFMSA az ENSZ és a WHO által is elismert orvostanhallgató világfórumként működik, és mintegy 1,2 millió leendő orvost képvisel.

A Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének az ország valamennyi graduális orvosképzést nyújtó egyetemén van helyi tagegyesülete: Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pécsett. A Helyi Egyesületek szerkezeti felépítése csaknem azonos a különböző városokban.

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete számos különböző területen fejti ki tevékenységét. Az Egyesület munkáját szekciók végzik különböző aktivitási területeknek megfelelően: az oktatásüggyel, a nemzetközi szakmai és tudományos csereprogrammal, az egészségfejlesztéssel és a reproduktív egészségüggyel foglalkozó szekciók munkáját az Elnökség hangolja össze. A szekciók tevékenysége egymásra épül, egymás munkáját erősítik, segítik.

Az egyesület három fő célkitűzése:

  • Az egészségközpontú, az egészséges életmódot a középpontba állító életszemléletet széles körben terjeszteni, a betegségeket megelőzni. Szoros kapcsolatot kiépíteni az elmélet és a gyakorlat között, különös tekintettel az alapellátás és a megelőzés terén.
  • Karitatív tevékenységet folytatni a társadalomból szociálisan leszakadottak és bármilyen okból hátrányos helyzetbe kerültek megsegítésére.
  • Hozzájárulni már a pályájuk kezdetén értékes hazai és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező orvosok képzéséhez, a magyar egészségügy színvonalának emelése érdekében.

A prevenciós tevékenység során a BOE tagok középiskolákban tartanak órákat,  a 2015-ös évben mintegy 750 prevenciós órát tartottunk, ezzel több mint 15 ezer 14-18 év közötti diákot oktattunk egészséges életmódra.  Különböző rendezvényeken, egészségnapokon vettünk részt, ahol szűréseket végeztünk, egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsokat adtunk. Az egészségügyi világnapok alkalmával figyelemfelkeltő megmozdulást szerveztünk kb. 50-50 résztvevővel (Diabetes Világnap – Reggelizz velünk!, AIDS Világnap, Rákellenes Világnap).

A prevenciós tevékenység kiemelt témakörei:

A Teddy Maci Kórház célja az óvodás gyerekek orvosoktól való félelmének csökkentése. Az óvodások ilyenkor plüssállatokat diagnosztizálhatnak, gyógyíthatnak, és megismerkedhetnek különböző orvosi műszerekkel is. Teddy Maci Kórház programunkkal mintegy 3500 óvodást értünk el 2015-ben.

Karitatív tevékenységünk kapcsán karácsonyi adománygyűjtést szerveztünk, több mint 100 fő adományozott ruhát és játékot a rászorulóknak, valamint rajzeszközöket és plüssállatokat a beteg gyermekeknek. Az adományokat az Őrzők Alapítvány segítségével beteg gyerekekhez, az Age of Hope Gyermekvédelmi szervezet segítségével pedig rászorulókhoz juttattuk el.

Havi rendszerességgel kerül megrendezésre a Találkozz professzoroddal teadélután, ahol példaképeinkkel, kiváló egyetemi oktatóinkkal találkozhatnak a résztvevők. Összesen 11 alkalom során kb. 600 orvostanhallgató vett részt.  BOE Műhelyeken tagjaink kiscsoportos foglalkozás keretében ismerhették meg az alábbi témákat: Mentális egészség, Roma páciensek az egészségügyben, Menekültkérdés egészségügyi vonatkozásai.

Nemzetközi kapcsolataink révén tavaly mintegy 100 hallgató utazhatott szakmai cseregyakorlatra (International Federation of Medical Students’ Association) és 15 hallgató vett részt kulturális csereprogramon (European Medical Students’ Association). Különböző hazai és nemzetközi konferenciákon is részt vettek delegáltjaink, ezáltal szélesebb körű tapasztalatot szerezhettek.

Bízunk benne, hogy egészségfejlesztő programjaink egyre több fiatal érdeklődését felkeltik!

Tegyünk együtt az egészségünkért!

Amennyiben az egyesület munkáját bemutató tájékoztató levélre kíváncsi, kattintson ide. Hírlevelünkre itt iratkozhat fel: http://eepurl.com/bNgVk1

csopifotó