Január hónapban Komáromi Anna lett a Hónap óratartója. A vele készült interjúnkat olvashatjátok alább.

Honnan hallottál először a BOE-ról? Mikor kezdtél el BOE-zni és mi motivált rá, hogy belépj az egyesületbe?

Legelőször a gólyatáborban hallottam a BOE-ról. Ott volt lehetőségem megismerkedni nagy vonalakban azzal, hogy mivel  foglalkozik az egyesület, milyen lehetőségeket kínál a hallgatók számára. Már a legelső szemeszterben tag lettem, azonban nem képződtem még akkor előadónak, leginkább csak néhány előadást látogattam. Ami motivált kezdetben, hogy a nyári gyakorlatokat külföldön is eltölthetem. Azonban idővel rájöttem, hogy a külföldi gyakorlatoknál a BOE sokkal többet kínál. Tavaly képződtem mentornak a Mentorprogram keretein belül, valamint előadónak is az egyik szekcióban.

Milyen szekcióban/ szekciókban képződtél? Mi alapján választottad ezt/ezeket?

Eddig még csak egy, a Reproduktív Egészségügyi szekcióban képződtem. Azért esett a döntésem erre a szekcióra, mert nagyon fontosnak tartom, hogy a gimisek és középiskolások megfelelő felvilágosítást kapjanak erről a témáról. Anno a mi iskolánkban nem volt lehetőség arra, hogy a diákok részt vegyenek egy ilyen jellegű órán. Ezért is döntöttem úgy, hogy miután képződtem előadónak, visszatérek a középiskolámba néhány óra erejéig.

Az első óratartásaid körülményeire lennénk kíváncsiak: Milyen érzések voltak benned előtte? Voltak-e esetleg félelmeid/aggályaid? Mi volt összességében végül a tapasztalatod?

Az első óra előtt kicsit izgultam, mert tudtam, hogy ez a téma eléggé a tabu kategóriába tartozik. Azaz igazából a diákokat nagyon is érdekli a téma, viszont kínosnak érzik, ha erről kell beszélniük valaki olyannal, akit nem igazán ismernek, pláne ilyen nagy közönség előtt. Tartottam a kínos, zavarba ejtő kérdésektől is, melyeket a feszült szituáció szülhet. Szerencsére minden aggodalmam ellenére ilyen nem történt. A diákok nagyon kedvesek, valamint érdeklődőek voltak. Igazán értelmes és elgondolkodtató kérdések merültek fel az órák alatt. Összességében az órák mindegyike nagyon jó hangulatban telt.

Milyen gyorsan rázódtál bele az óratartásba? Tapasztalt előadóként hogyan készülsz fel egy-egy órára?

Viszonylag gyorsan belerázódtam. A második óra alkalmával már sokkal felszabadultabb voltam, nem izgultam annyira, mint az elsőnél. Minél több órát tartottam, annál magabiztosabban vágtam bele a dologba. Már tudtam, hogy nagyjából mik azok a részletek, melyekre mindenképpen érdemes kitérni, nagyobb hangsúlyt fektetni az órákon. Az én taktikám egy-egy óra előtt, hogy az előadás diasort egy- két alkalommal magamban előadom, közben elképzelem, hogy mindez „nagyközönség” előtt zajlik. Mindig megpróbálok előre valamilyen játékot kitalálni, hogy interaktív legyen az óra, valamint ha nagyon feszült lenne a hangulat tudjuk ezt valahogy oldani.

Mit tanácsolnál azoknak, akik egyelőre csak kacérkodnak az óratartás gondolatával?

Mindenképpen azt tanácsolom nekik, hogy ne féljenek belevágni. Nagyon sok tapasztalatot lehet szerezni az óratartással. Többek között hasznos lehet annak, aki TDK konferencián előadóként szeretne részt venni vagy szokott előadni. Jó gyakorlási lehetőség például arra, hogy leküzdje akár a lámpalázat, ha az illető izgulós típus. Külön élmény a képzés is. Sok embert lehet megismerni és az előadások is nagyon érdekesek. Összességében csak bíztatni tudok mindenkit.

Milyen terveid vannak a BOE-ban a jövőben (akár pozíció, utazás vagy valamilyen szervezői munka)?

Egyelőre a terv pontgyűjtés és a külföldi gyakorlat. Szeretnék még ezen kívül további szekciókban is képződni. Többek között  Kardiovaszkuláris- és tumorprevenciós előadónak. Valamint ki szeretném próbálni  a teddyzést is.  A későbbiekben pedig meglátjuk, milyen további lehetőségeket hoz a jövő.

 

Annának ezúton is köszönjük a munkáját és a rengeteg megtartott órát!