Tagok

Dr. Somogyi Anikó egyetemi tanár
Dr. Pusztai Péter klinikai főorvos
Dr. Sármán Beatrix egyetemi adjunktus
Dr. Firneisz Gábor egyetemi adjunktus
Dr. Nagy Géza egyetemi adjunktus
Dr. Hagymási Krisztina egyetemi adjunktus

A munkacsoporthoz PhD hallgatók és TDK hallgatók is kapcsolódnak munkájukkal. 6 diabetológiai szakápoló, 2 dietetikus, gyógytornász, vegyésztechnikus, is tartozik a munkacsoporthoz.

Betegellátás

A munkacsoport tagjai a hét minden napján tartanak szakrendelést cukorbetegségben, emelkedett vérzsír betegségben és elhízásban szenvedő betegeknek. Naponta 10-14 óráig diabeteses betegek képzése, csütörtökön 13-14 óráig speciális diétás oktatásban részesülnek a járóbetegek. A klinikai osztályokon fekvő betegeket egyedileg képzik a diétás nővérek és szakápolók.

Oktatás

Tudományos témák:
A munkacsoport tagjai részt vesznek a graduális, posztgraduális és PhD oktatásban, nővérképzésben. TDK munka, rektori pályamunka és szakdolgozat készítés a meghirdetett témákban. A munkacsoport tagjai részt vesznek egyetemi hallgatók és továbbképzésben résztvevő orvosok vizsgáztatásban (államvizsga, szakvizsga, licencvizsga…)

Évente tudományos továbbképzés szervezése diabetológiai témában (lsd külön)

    • A szolid tumorokban a trombocitózis, mint túléléshez társult prediktív faktor értékelése nem cukorbetegekben és cukorbetegben. (kooperáló partnerek SE I.sz. Sebészeti Klinika, SE Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet.)

  • Gesztációs diabetes genetikája (kooperáló partnerek Bécs, Allgemeines Krankenhaus – Nőgyógyászati, Belgyógyásztati Klinika, SE I.sz. Nőgyógyászati Kinika)
  • Cukorbetegek halláskárosodásának vizsgálata ( kooperáló partnerek: SE F-O-G Klinika, Neurológiai Klinika, Szemészeti Klinika)
  • Cukorbetegek társbetegségei: Kromogranin (kooperáló partnerek : SE Pathológiai Intézet)
  • Pajzsmirigybetegségek (kooperáló partnerek : SE Anatómiai Intézet, SE Szemészeti Klinika)
  • A májelzsírosodás okának és progressziójának nem invazív kimutatása, kapcsolatuk a metabolikus szindrómával, valamint a kezelési lehetőségek vizsgálata és kutatása (kooperáló partnerek : SE Farmakognóziai Intézet.)

Grantok:
OTKA
EFSD grant
Diabetes Társaság Grant
Diabetológia és Anyagcsere Alapítvány támogatása