Betűméret: A A A

Anyagcsere munkacsoport

Tagok:

Dr. Somogyi Anikó egyetemi tanár
Dr. Pusztai Péter klinikai főorvos
Dr. Sármán Beatrix egyetemi adjunktus
Dr. Firneisz Gábor egyetemi adjunktus
Dr. Nagy Géza egyetemi tanársegéd
Dr. Hagymási Krisztina egyetemi adjunktus

A munkacsoporthoz PhD hallgatók és TDK hallgatók is kapcsolódnak munkájukkal. 6 diabetológiai szakápoló, 2 dietetikus, gyógytornász, vegyésztechnikus, is tartozik a munkacsoporthoz.

Betegellátás

A munkacsoport tagjai a hét minden napján tartanak szakrendelést cukorbetegségben, emelkedett vérzsír betegségben és elhízásban szenvedő betegeknek. Naponta 10-14 óráig diabeteses betegek képzése, csütörtökön 13-14 óráig speciális diétás oktatásban részesülnek a járóbetegek. A klinikai osztályokon fekvő betegeket egyedileg képzik a diétás nővérek és szakápolók.

Oktatás

A munkacsoport tagjai részt vesznek a graduális, posztgraduális és PhD oktatásban, nővérképzésben. TDK munka, rektori pályamunka és szakdolgozat készítés a meghirdetett témákban. A munkacsoport tagjai részt vesznek egyetemi hallgatók és továbbképzésben résztvevő orvosok vizsgáztatásban (államvizsga, szakvizsga, licencvizsga…)
Évente tudományos továbbképzés szervezése diabetológiai témában (lsd külön)

Tudományos témák:

    • A szolid tumorokban a trombocitózis, mint túléléshez társult prediktív faktor értékelése nem cukorbetegekben és cukorbetegben. (kooperáló partnerek SE I.sz. Sebészeti Klinika, SE Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet.)

  • Gesztációs diabetes genetikája (kooperáló partnerek Bécs, Allgemeines Krankenhaus – Nőgyógyászati, Belgyógyásztati Klinika, SE I.sz. Nőgyógyászati Kinika)
  • Cukorbetegek halláskárosodásának vizsgálata ( kooperáló partnerek: SE F-O-G Klinika, Neurológiai Klinika, Szemészeti Klinika)
  • Cukorbetegek társbetegségei: Kromogranin (kooperáló partnerek : SE Pathológiai Intézet)
  • Pajzsmirigybetegségek (kooperáló partnerek : SE Anatómiai Intézet, SE Szemészeti Klinika)
  • A májelzsírosodás okának és progressziójának nem invazív kimutatása, kapcsolatuk a metabolikus szindrómával, valamint a kezelési lehetőségek vizsgálata és kutatása (kooperáló partnerek : SE Farmakognóziai Intézet.)

Grantok:
OTKA
EFSD grant
Diabetes Társaság Grant
Diabetológia és Anyagcsere Alapítvány támogatása