Dr. Szücs Nikolette egyetemi adjunktus laboratórium vezető

A II. Belgyógyászati Klinika csontsűrűségmérő laboratóriuma 1997-ben alakult. Készülékei a világ legismertebb gyártóinak egyikétől származnak. A laboratórium orvosmunkatársai és asszisztensnői kivétel nélkül rendelkeznek a szükséges szakvizsgákkal ill. elvégezték a megfelelő szakirányú tanfolyamokat, és rendszeres továbbképzésben részesülnek. Valamennyien több mint 10 éves tapasztalattal rendelkeznek.A laboratórium megalakítása óta valamennyi tevékenységével nemzetközi vizsgálatokban is részt vesz, az ezekkel járó méréstechnikai standardizálást és minőségbiztosítási tevékenységet napi rendszerességgel végezzük. Műszerparkunk működését rendszeres szakszervízelés is garantálja.

Műszeres vizsgálataink

1. Standard csontsűrűségmérés

 • A vizsgált csontok sűrűségét (Kálcium-tartalmát) gramm/cm2-ben adjuk meg. A vizsgált egyén csontsűrűségét megadjuk az egészséges egyének átlagos csontsűrűségétől való eltérés formájában (t-scoro, z-score)
 • Módszer: kettős energiájú röntgensugár abszorpciómetria (angol betüszóval: DEXA)
 • Készüléktípus: Hologic QDR 4500C, Hologic Delphi W
 • Standard mérési helyek:
 • 1)ágyéki (lumbális) gerinc
 • 2)combcsont (az egyik combnyak, “teljes femur”)
 • Opcionális mérési helyek:
 • 1) alkar
 • 2) mindkét combcsont
2. Teljes test csontsűrűségmérés és testösszetétel meghatározás

 • A vizsgálat alkalmas a teljes test Kálcium tartalmának, továbbá a zsírszövet és a zsírmentes testtömeg (izomtömeg) grammnyi pontosságú meghatározására.
 • Módszer: kettős energiájú röntgensugár abszorpciometria (angol betüszóval: DEXA)
 • Készüléktípus: Hologic Delphi W
3. Csigolyatörések vizsgálata

 • (angolul: instant vertebral assessment – IVA, vertebral fracture assessment – VFA)
 • A vizsgálat alkalmas a háti gerinc alsó és a lumbális gerinc csigolyáin korbban bekövetkezett csigolyatörések kimutatására. A vizsgálatot szemikvantitatív vizuális (Ganant módszer) és komputeres morfometriás kiértékeléssel is végezzük
 • Módszer: DEXA-készülékkel végzett csigolya morfometria
 • Készülékltípus: Hologic Delphi W

Konzíliumi vizsgálatok


Csonttörési kockázat meghatározása

A csonttörési kockázat meghatározását a WHO központjában kidolgozott ún. FRAX-szisztémával végezzük. A betegektől kikérdezéssel nyert, valamint a standard csontsűrűségmérés és a csigolyatörési adatok alapján egyénre szabva, százalékban kifejezve megadjuk az elkövetkező 10 évben bekövetkező csonttörési valószínőséget.

Csontritkulás ill. csont-anyagcsere konzultáció

A konzultációt a klinika csontanyagcsere betegségekben járatos belgyógyász/endokrinológus szakorvosai adják. A konzultáció során elemezzük a beteg kórtörténetét, a bemutatott orvosi dokumentumokat, a hozott laboratóriumi és egyéb vizsgálati eredményeket. Ezek alapján – a nemzetközi és hazai terápiás irányelveknek megfelelő – kezelési ajánlást adunk, szükség esetén további vizsgálatokat tanácsolunk.


Mely betegeknél javasolt a vizsgálatok elvégzése


Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a vizsgálatok legfontosabb indikációit, a nemzetközi és a hazai ajánlások figyelembevételével.

Csonttörési kockázat meghatározása

A csontsűrűségmérés a csonttörési kockázat pontos felmérésének csak egy szükséges, de messze nem elegendő eleme. Számos egyéb tényező ismerete, megfelelő súllyal való figyelembe vétele szükséges a csonttörési kockázat pontos kiszámításához. A csonttörési kockázat pontos ismerete szükséges a megalapozott kezelési javaslat kialakításához.

1. Standard csontsűrűségmérés

 • minden 65 év feletti egyénnél
 • minden olyan betegnél, akinél csonttörés   következett be
 • minden olyan betegnél, akinél egy vagy több   csonttörési rizikófaktor áll fenn (kóros   soványság, alacsony testtömeg, felszívódási   zavar, az ivarmirigyek alulműködése)
 • glükokortikoid kezelésben részesülő betegek
 • hormonkészítménnyel kezelt emlőrákos nők és   prosztatarákos férfiak
 • pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy   túlműködésben szenvedőknél

2. Teljes test csontsűrűségmérés és testösszetétel meghatározás

Ennek a vizsgálatnak jelenleg széles körben elfogadott orvosi indikációi nincsenek. A vizsgálatot gyakran kérik anyagcsere- és hormonális megbetegedésekben, a testösszetétel kóros változásainek kimutatásához és azok nyomonkövetéséhez. A vizsgálat a csonttömeg mellett a test zsírtartalmának és izomtömegének változását is kimutatja, ezért gyakran kérik sportolók, testépítők, stb.


3. Csigolyatörések vizsgálata

A végtagok csontjain bekövetkezett töréseket a betegek minden esetben észlelik (peri-fériás csonttörések). Diagnosztikus és terápiás szempontból ugyanilyen fontosak a perifériás csonttöréseknél jóval gyakoribb csigolytörések ismerete. A csigolyatörések azonban gyakran nem járnak jelentős fájdalommal, ezért a csigolyatörésekről a betegek nagy részének nincs is tudomása.A vizsgálat jóval kisebb sugárterheléssel jár, mint a hagyományos röntgen vizsgálat, és a betegek nagy többségében kiváltja azt. A vizsgálat eredményeként a betegek töredékénél a gerinc hagyományos röntgen vizsgálatára teszünk javaslatot. A vizsgálatot ajánljuk mindazoknak a betegeknek, akiknél a standard csontsűsűségmérés alacsony csonttömeget (osteopenia, osteoporosis) igazolt és a háti fájdalom miatt feltételezett, de korábban nem vizsgált csigolyatörésre van gyanú. Alacsony csonttömeg esetésn a háti fájdalomtól függetlenül is javasolt a vizsgálat 70 év feletti nőknél és 80 év feletti férfiaknál, továbbá a fiatalkori testmagassághoz képest nőknél 4 cm, férfiaknál 6 cm-nél nagyobb testmagasság-csökkenés esetén.


4. Csontritkulás ill. csont-anyagcsere konzultáció

Konzultációt a beteget gondozó orvos írásbeli kérésére végzünk, olyan betegek esetében, akiknél az eddigi vizsgálatok alapján nem egyértelmű a diagnózis vagy terápiás javaskatra van szükség.