A II. Belgyógyászati Klinika radiológiai ellátásának rövid története

Dr. Korányi Frigyes

Az egyetem 1872/73-ban vásárolta meg az Üllői út-Szentkirályi utca-Baross utca-Mária utca által határolt területet. A Klinika jelenlegi B (fő-)épületének építését 1877-ben, az A épület építését 1879-ben kezdték el. Az itt álló épületekben 1889 óta folyik belgyógyászati ellátás.
Az első tanszékvezető professzorok Korányi Frigyes és Kétly Károly voltak. Korányi Frigyes a kor legmodernebb belgyógyászati klinikáját alkotta meg.

1895. november 11-én Wilhelm Konrad Röntgen a würzburgi egyetem professzora felfedezte a később róla elnevezett sugárzást, amiért 1901-ben Nobel-díjat kapott.
Kétly Károly, 1896-ban 1000 forint pénzbeli támogatásért folyamodott a Közoktatási Minisztériumhoz a röntgen laboratórium felállítása érdekében, kérelme azonban akkor nem talált támogatásra.
Az Orvoskar Központi Röntgen Laboratóriumát 1907-ben alapították meg, ami hosszú éveken át a Szövetség utcai Poliklinika épületében, meglehetősen mostoha körülmények között működött.

 

A laboratórium 1914. szeptemberében települt át az Orvoskar főépületébe.
Első vezetője Alexander Béla volt, aki 1898-tól 1916-ig állt az osztály élén. Alexander nemzetközileg elismert tudós volt, térhatású, plasztikus röntgenfelvételeivel szerzett hírnevet, halálát sugárbetegség okozta. Alexander Béla halála után Kelen Béla állt a tanszék élén. Az intézet Kelen haláláig maradt az orvoskar főépületében.
Kelen halála után a röntgen osztályt Leszler Antal (a jelenlegi II. Belklinika B épületi részben) és Bogsch Albert (a jelenlegi II. Belklinika A épületi részben) vezette. Az osztály további vezetői is a radiológia kiemelkedő szaktekintélyei voltak: Horváth Ferenc professzor, az MTA doktora (specialitása: a mellkas és csontrendszer betegségei), Forgács Sándor főorvos (osteologia/osteoporosis), Engloner László professzor (angiográfiás vizsgálatok, húgyhólyag- és májdaganatok embolizációs kezelése).

Tulassay Zsolt klinikaigazgató (1993-2009) 1996-ban a röntgen osztályt jelentősen modernizálta. Siemens átvilágító és felvételező készülék kezdte meg működését, 1997-ben átépítésre került az ultrahang laboratórium is.

2015-ben a radiológiai osztályunk jelentős átalakuláson ment keresztül.
Új korszerű, Siemens digitális röntgen készülék került átadásra.
A digitális radiológiai részleg életrehívói: Dr. Rácz Károly klinikaigazgató és Dr. Jakab Zsuzsanna, a radiológiai részleg vezetője. A szervezésben kiemelkedő mértékű hozzájárulást nyújtottak:
Dr. Szücs Nikolette egyetemi adjunktus, Klecker Szilvia röntgen asszisztens, Böhm-Szatmári Katalin gazdasági vezető. A projekt megvalósítása során mindvégig önzetlen és nélkülözhetetlen segítséget nyújtott Dömény István, az Eltec Holding elnöke.
A Klinika röntgenosztályának fontosabb betegforgalmi adatai: 2014-ben a vizsgált betegek száma havonta kb. 650 fő, az elvégzett vizsgálatok száma 900 körüli.