A 2019/2020 tanév I. félévében a Családorvosi Tanszékkel, a II. Patológiai Intézettel és a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézettel közösen meghirdettük egy szabadon választható kurzust „A Lyme borreliosis anatómiája, patológiája” címmel.

Tekintettel arra, hogy a Lyme borreliosis nagyon elterjedt, furcsa tünet-együtteseket produkáló betegség, a probléma kezelése, a betegség hátterének megvilágítása Magyarországon népegészségügyi kérdés.

Magyarország Közép-Európa egyik legfertőzöttebb régiója, a betegség lefolyásának, hátterében álló biológiai folyamatoknak, a diagnózis és a kezelés lehetőségeinek ismerete elengedhetetlenül fontos a leendő háziorvosok, reumatológusok, bőrgyógyászok, kardiológusok, neurológusok számára. Tekintettel arra, hogy Magyarországon nem létezik Lyme diagnózis központ, a háziorvos és a többi szakorvos gyakran tanácstalanul áll a furcsa tünetek, megmagyarázhatatlan kórképek előtt. A válasz legtöbb esetben az, hogy autoimmun betegség, vagy pszichiátriai eset. Feltétlenül fontos, hogy ilyen esetekben felmerüljön az orvosban a Borrelia fertőzés lehetősége.

Az időben felismert fertőzés jól kezelhető, gyógyítható, a nem kezelt betegeknél azonban a krónikus fertőzés maradandó károsodásokat okozhat. Nagyon fontos tehát a betegség időben történő felismerése és kezelése. A Lyme borreliosi anatómiája, patológiája, 2 kredit pontos kurzus megfelelő ismereteket ad a leendő orvosoknak a Lyme kór, és társult betegségeinek megértéséhez, nagymértékben járul hozzá orvostanhallgatóink tudásának bővítéséhez, felhívja a figyelmet az új irányzatok iránti nyitottság fontosságára.